katmoor (katmoor) wrote,
katmoor
katmoor

Category:

Иван Вишенский и Малая Россия.

КНИЖКА ИОАННА МНИХА ВИШЕНСКОГО ОТ СВЯТОЙ АФОНСКОЙ ГОРЫ. В НАПОМИНАНИЕ ВСЂХ ПРАВОСЛАВНЫХ ХРИСТИЯН, БРАТСТВАМ 1 И ВСЂМ БЛАГОЧЕСТИВЫМ, В МАЛОЙ РОССИИ В КОРОНЂ ПОЛСКОЙ ЖИТЕЛСТВУЮЩИМ ИНОЧЕСКОГО ЧИНА ОБЩЕЖИТЕЛЯМ, АРХИМАНДРИТАМ, И СВЯЩЕННОИНОКАМ, И ЧЕСТНЫМ МОНАХАМ, И ИНОКИНЯМ ВСЂМ, СЕСТРАМ НАШИМ, И ПРОЧИИМ ТЩАТЕЛЯМ ЦЕРКОВНЫМ, БЛАГОДАТЬ ГОСПОДА НАШЕГО ИСУСА ХРИСТА И ЛЮБЫ БОГА ОТЦА И ПРИЧАСТИВ СВЯТОГО ДУХА 2 БУДИ СО ВСЂМИ ВАМИ. АМИНЬ.


ГЛАВА З

Буди ж вам извЂстно правовЂрным, як сего ради попущена есмо в сей искус, зане ж поеретичихомся вси обиталници Малои Русий и от бога устранихомся далече, к невЂрию и зложитие припрягше, тЂмже возвратЂмся к богу, паки, да бог к нам ся приближит; он бо ест всЂгды близ, грЂхи ж наша далече нас отлучают от него, сего ради покаймося сани в своих согрЂшениях, кождо суд собЂ сотворите. Посем и благочестие правовЂрия церкви нашее така исправити совЂт вам, истинен и неблазнен, даю

ПервЂе да очистите церков от всяких прелестей и забобонов еретических и, без пестроты, в простотЂ сердца бога хвалЂте; латинский смрад пЂсней из церкви изжденЂте, простою же нашею пЂснию рускою поюще бога благодарЂте. Посем до вЂри нашой восточной православной без всякого вонтпеня всЂм сердцем, душею и смыслом ся приложЂте, еретичество и невЂрие всякое от себя отвержЂте. Иконное поклонение с учтивостю почитайте и в домех, идеж пребывайте, образ матери божои с превЂчным ее младенцем на стЂнах в концу трапезы вашее пригвоздЂте. Крестом Христовым, до церкви пришедши, креститися не соромЂйте; абовЂм нынЂ християне Малои Русий поеретичЂли, як креста Христова, славы своеи, на нем же нам спасение содЂяся, соромЂются.


..............................................
и чим же прославил Костянтин Острозкий 22, которий простоту християнскую отбЂг и хитрост мирскую папЂжское вЂры, як чачку прелестную, ухватил? Не скоро ли щез и пропав? А чем плод по собЂ не оставил? Для того, иж християнство стратил. Потерпи теды конец и других, потерпи, а не лакомся на початок того щастя. Терпит бог латину, тое таемници не знаеш, але Руси не терпит, але змЂнников руских искореняет.

Не тое ли ты детинское мудрование страждеши, русине бывший, благочестивый християнин прежде и цЂломудрец Малои Русий, мовлю, с ляхи живущий, и нынЂ одетинЂл еси и раздЂлився, отступивши от Христа, на Кифу, Павла и Аполлоса 29 раздЂлився нынЂ на папЂжника, евангелика, нововыкрещенца и суботника.

......................................

Видиши ли, детино руский, в колысцЂ роскоши колишучийся, иж ты не знаеш, як ся инок з черевом бьет, товчет, мучит и борет, а ты его хулиш и клевещеш, напившася раз видЂвши. А тое войны, дома ростягаючися, не знаеш? А тое борбы, достатками всякими обсталевавшися, не вЂдаеш? Слыхал ли еси нЂколи, в той колысцЂ роскошной колышучися, от мамы или от тата или паки от попа о том словЂ, Павлом реченном, як «дух, — мовит, — воюет на тЂло, а тЬло на дух; тые друг другу противятся и борутся один з одным доты, аж которые з тых звытязство над которым приимет: или тЂло над духом, или дух над телом?» Яко ж ты хочеш познати тое и розумЂти, коли ты увес тЂло, коли ты увес кров, — а тЬло и кров, по Павлу, царства божия не наслЂдит! Видиши ли, детино руский, в колысцЂроскоши колышучийся, як не знаеш тое войны черевное иноковы, которого хулиш и ругаеш, а сам в пелюхах смраду несытства всЂгды ся валяеш? Не чудуй же ся, детино руский, видЂвши напившогося инока, абовЂм в борьбе стоит и запасу ходит.
.......................................................

ГЛАВА 4

ТобЂ, в земли, зовемой Полской, мешкаючому всякого возраста, стану и преложенства народу, рускому, литовскому и лядскому, в раздЂленых сектах и вЂрах розмаитых, сей глас в слух да достиже


Яко да готует покой и мЂсто отпочиненя, мЂсто прохладное, мЂсто покойное, мЂсто затишное, отнюду же отбЂже всяка болезнь, печал и воздыхание, идеже присЂщает свЂт троичного божества, идеже жизнь безконечная, радост неизреченная, весЂле непостыжимое, идеже лици святых, лици патриарх, лици древле богу угодивших, лици пророк, лици апостол, лици мученик, преподобных, праведных, во постЂ, молит†и подвизЂпросиявших, пустынное воспитание, честное воскормление и оживотворение духа святого дЂйством и благодатию, их же подражатели во подвизЂ быти и наслЂдниками чести и жребия их получити вас подоби, Христе царю, которому ти приносится от всея твари честь и поклонение со отцем и святым духом и нынЂ и присно и во вЂки вЂком. Аминь. Иоан инок з ВишнЂ от святои Афонскои горы прочух от Лядской землЂ, сиреч Малои Русий, како напали на вас злоереси. Того ради послахом отца нашего Саву проигумена от святых Павел 41. А вы же, Христовы християне, приимЂте его со радостию и милостиню сотворите, — того ради молим вашей милости.




и так далее.
везде Русь, русский народ

Откуда же взялись на Руси лживые украинцы?

http://litopys.org.ua/old14_16/old14_19.htm
Tags: история Малороссии
Subscribe

  • Расследование Алмаз-антея по Боингу

    2. Поражение самолёта в результате взрыва боевой части 9НЗ14М В окончательном отчёте в разделе 10.2 заключения указывается, что: самолёт был…

  • (no subject)

    1.Виктор Агеев, гражданин России. 24 июня 2017 года был взят в плен в районе села Желобок, Луганской области, в ходе боестолкновения между…

  • Что хотел сказать британский полковник и экс-советник?

    Вообще-то в откровениях экс-советника гранта которые были написаны на основе рекомендаций которые он дал Вальцману два года назад интересного немного…

Buy for 100 tokens
Buy promo for minimal price.
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments